Notícies
- Devolució IRPF prestacions per maternitat
- Renda 2017 - informe de la campanya de l\'AEAT
- El nombre d'autònoms va augmentar en 48.000 persones en el primer quadrimestre
- Calendari laboral 2018
- Ajornament d'impostos
- L\\'atur puja però el mercat laboral manté una bona tendència
- Autònoms: riscos de cotitzar pel mínim
- Carnet de conduir, es recuperen els punts?
- 5 d'abril comença la campanya de la Renda
- Sis ajudes perquè alguns autònoms paguin menys
- Adeu al 'libro de visitas' de Inspecció de Treball
- Està exempt d'IVA el lloguer de places de garatge entre particulars?
- Renda 2015, fi periòde
- Renda 2015: Qui no té l\\'obligació de fer la declaració aquest 2016?
- 2016 - Noves retencions aplicables a partir de l'1 de gener de 2016
Hisenda busca vivendes per un altre "catastrazo"
El Catastre ha enviat als propietaris de cases i viviendes de més de 1.000 municipis una carta en la que els hi comunica l'obertura d'un expedient, que comporta el pagament obligatori de 60 Euros, per no declarar alteracions en la construcción que suposen ampliacions en l'immoble
Fins 2016 més de tres milions de llars rebran aquesta comunicació. Aquesta regularització cadastral, que va entrar en vigor de manera extraordinària el 2013 i que s'estendrà fins al 2016 per a conformar una imatge fidel de la situació dels immobles, suposa un augment de la recaptació per als ajuntaments ja que s'incrementa el valor de la construcció, en detectar més metres dels que figuren en el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI).
Per tant, varia a l'alça la quota a pagar de l'únic impost la recaptació ha crescut exponencialment durant la crisi i que representa més del 45% de tots els ingressos que obtenen les corporacions. Els ajuntaments són les úniques administracions públiques que registren superàvits en els seus comptes precisament per l'alça d'aquest impost. A més, els municipis poden exigir el pagament de la part proporcional que resulti amb el nou valor cadastral dels últims quatre anys, els anteriors es consideren prescrits, més els corresponents interessos de demora.
Aquest canvi també modifica la imputació de rendes en l'IRPF dels habitatges no habituals ja que els contribuents tributen entre l'1% i el 2,1% del valor cadastral d'aquests immobles i que ara s'eleva. També afecta al pagament de l'impost sobre plusvàlues (Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana) que està vinculat al valor cadastral i que s'aplica quan es produeix la venda d'una propietat.
En concret, mitjançant l'ús de fotos aèries, aquest organisme d'Hisenda està incrementant les noves superfícies construïdes, l'existència física comprova, i legalitza les alteracions o canvis d'usos dels immobles que figuren en les ponències cadastrals. Es tracta de les reformes més habituals en els domicilis i no comunicades, però conegudes pels ajuntaments perquè han atorgat les llicències d'obres, així com d'aquelles que s'han ocultat amb intenció de defraudar com, per exemple, construir una casa en un terreny no urbà.
En la majoria dels casos, es tracta de piscines, trasters, casetes, balcons i terrasses que s'han tancat, ampliacions de les cases per guanyar uns metres al jardí o garatges construïts en la parcel·la. També figuren terrasses en àtics que s'han convertit en habitatge. La Llei del Cadastre Immobiliari assenyala que qualsevol alteració ha de ser comunicada en un termini de dos mesos després de la seva realització. En aquest sentit, si en emprendre les obres, el contribuent sol·licita una llicència a l'ajuntament, aquest hauria d'haver encarregat d'informar per escrit al cadastre per ampliar el valor cadastral i la recaptació per l'IBI.